
   SCITUATE PUBLIC SCHOOLS 

 

BUS PASS & FEE-BASED TRANSPORATION SYSTEM  

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 

1. Who is eligible for town-paid (free) school bus transportation in Scituate? 

 

Students in Grades K-6 who reside over 2 miles from their assigned school are eligible for 

town-paid (free) bus transportation. This determination is mandated by the State of 

Massachusetts (Massachusetts General Law Chapter 71 Section 68). All other students in Grades 

K-12 will have the option to participate in the fee-based transportation program.  

 

2. How is the two mile distance measured? 

 

The two mile distance is measured from the end of the driveway of the student’s home to the 

closest entranceway of the school, using the shortest means by public roadway.  The 

Transportation Department has an updated list of streets in the “fee zone” and “no fee zone”.  

Please review the list as some changes have been made from the previous year’s list.  The list is 

available at the Scituate Public School’s website at:  www.scit.org and at all four elementary 

schools. 

 

3. What is the fee-based transportation program? 

 

All students who are NOT eligible for town-paid busing will have the option to purchase a bus 

pass through the “Fee-Based Transportation Program.” (i.e., K-6 students living two miles or less 

from their assigned school and all students grades 7-12, regardless of distance.) Passes for the 

school year are $240.00 per student with a $460.00 family cap if you apply before the June 30th 

deadline.  Applications received after June 30th are $265.00 per student with a $485.00 family 

cap. 

 

4. Under what circumstances would I be eligible for a refund? 

 

Refunds will be granted to those families who move during the school year if they return the bus 

pass to the Transportation office along with a written request for the refund.  Refunds may be 

issued to high school students who receive a parking space for the upcoming school year.  In this 

instance, parents/guardians must request a refund in writing within 30 days of receiving the 

parking pass and the bus pass must be returned.  Refunds will be prorated.  No refunds will be 

granted for those families who opt for other means of transportation.  Please understand that 

routes and staffing will be established based upon enrollments before the deadline. 

 

 

 

 

http://www.scit.org/


5. How do I apply for the fee-based transportation program? 

 

Each spring, you will receive email notification that is time to register for the transportation 

program for the next school year.  Students wishing to obtain a bus pass must complete the 

application and return it with payment no later than June 30th.   ALL STUDENTS who want to 

participate in the transportation program must complete an application whether or not they 

reside in a “fee” or “no fee zone”.  Payments can also be submitted online via electronic 

payment.  You can make this payment through the Scituate Public Schools website at:  

www.scit.org from your checking account or via MasterCard or Discover for a single student or 

for a family plan.  Convenience fees are shared by the credit card company and Unibank; no 

additional funds will be allocated to Scituate Public Schools. 

 

6. What are the payment terms? 

 

The payment deadline is June 30th.  Payment is due in full by check or on-line payment as 

indicated above.  Please note that any check returned due to insufficient funds or closed bank 

accounts will have a bank fee charged as a penalty to the check writer.  Payment plans and/or 

partial payments will not be accepted. 

 

7. What happens if I send in my application/payment after the June 30th deadline? 

 

The cost for passes after June 30th will be $265.00 per student with a $485.00 family cap.   
Applications or payments received after the June 30th deadline will result in the student being 

placed on a waiting list for transportation.  Bus routes and staffing will be planned based on 

applications and payments received on or before June 30th.  Applications received after June 30th  

will be handled on a first-come, first-served basis.  New residents can pay for transportation 

upon enrollment to a new school.   

 

8. Does my child need a bus pass? 

 

Yes.  All bus students are required to carry their bus pass on a daily basis beginning the first 

day of school. The bus pass should then be attached to the student’s backpack. This will keep the 

pass handy and allow the student to display it without delay.  Students who are unable to present 

a pass will not be allowed to board the bus.   

 

Bus passes will be mailed to your home address; you can expect to receive your bus pass before 

the start of school. 

 

9. How do I know if I have a past due balance? 

 

If you suspect that you may have a past due balance, please contact the Business Office at 781-

545-8759 X-23300. 

 

10. What if my child loses the bus pass? 

 

Applications for a replacement bus pass may be found on the website at www.scit.org under the 

“Transportation” link.  There is a $10.00 fee for the replacement pass. 

 

 

http://www.scit.org/
http://www.scit.org/


 

11. Where will my child be picked up or dropped off? 

 

Children will walk to a common bus stop. Students are not entitled to street-by-street or door–to-

door pickup or delivery.  All stops will be at corners, whenever possible, as to make them fair 

and consistent for all.  Bus stops are determined in accordance with School Committee policy 

and State law.  In the case of new residents, you may be in an area that might require issuing a 

new bus stop.  Until the area is reviewed, and if a new stop needs to be added, students should go 

to the closest bus stop until a new one is established by the Transportation Office.  Any child 

standing at unauthorized locations may not be picked up. 

 

Regarding Kindergarten:  Students attending the kindergarten program will board the bus at the 

group stop with other neighborhood elementary students (provided there is one in your 

neighborhood).  In the afternoon, kindergarten students will be dropped off at the same group 

bus stop.  It is school policy to return children to their school should an adult not be present to 

meet kindergarten students.  If the school is closed, the child will be brought to the 

Superintendent’s Office/Central Office located at 606 C.J. Cushing Highway, Entrance D8 

(across from Skate Park). 

 

12. Can my child ride home on another bus? 

 

No.  Students may only ride their assigned buses and get on/off at their assigned bus stop.  If 

there is a family emergency or medical situation, parents should notify the school principal and 

other transportation arrangements may be made. 

 

Daycare Transportation:  Requests for transportation to a stop other than the student’s home 

address must be approved by the Principal and forwarded to the Superintendent for   

daycare/babysitting on a five-day-a-week basis.  On other than a five-day-a-week basis, 

transportation is only provided when the requested location is on the same bus route as the 

student’s home route and the student is NOT a kindergarten student.   

 

13. What if my child only needs bus transportation one way or only two or three days per 

week? 

 

The cost for all students is the same. The amount of time you use the bus does not matter; bus 

costs cannot be prorated according to varied daily usage. This is not a “pay-as-you-ride” 

program. 

 

 

14. What if I only want to enroll for a partial year? 

 

Routes and staffing will be configured based upon students enrolled as of June 30th.  There is no 

provision for payment of a partial year.  Should you choose to submit an application and 

payment after June 30th, transportation will be provided only if space is available, if routing does 

not require reconfiguring, and the fee is paid in full.  In the case of new residents, a pro-rated fee 

will be assessed. 

   

 

 



 

15. Can student conduct result in suspension from the school bus? 

 

Students are expected to behave in a manner which will provide for optimum safety of the 

individual student as well as the safety of other students aboard the bus. When a student is 

reported for violating a safety rule in and around a school bus, school officials will review the 

situation with the student.  Parents will be notified of the behavior.  Depending on the severity of 

the offense and the frequency of violations, the student may receive a warning, a brief 

suspension from the bus or suspension for the balance of the school year.  If a student is 

participating in the “Fee Based Transportation Program” and is suspended from the bus, the fee 

WILL NOT BE REFUNDED. 

 

16. Is there a provision for a fee waiver? 

 

If you cannot afford the transportation fee and meet income requirements, you can apply for a 

waiver of the fee; your transportation application must be completed and submitted, along with 

required income documentation, by June 30th.  Incomplete information will NOT be processed. 

 

17. What if my child has special needs? 

 

Special needs students attending out-of-district placements (outside the Town of Scituate) and 

ride special vehicles or vans are NOT subject to the fee.  Special needs students who attend 

Scituate Public Schools are subject to the fee under the same provisions as other students unless 

they have “special transportation” by a “special vehicle” indicated in their Individualized 

Education Plan (I.E.P.). Special needs students with these two provisions in their I.E.P. are NOT 

subject to the fee. 

 

18. What if my child has a “504 Plan”? 

 

Students who have a 504 plan are subject to the fee under the same provisions as all other 

students.  

 

19.  Can a student bring his/her musical instrument on the bus? 

 

Students may bring their musical instrument on the bus if it can be stored under the seat.  Any 

item that can’t be stored safely under the seat cannot be taken on the bus. 

 


